Kesäkautena Metsästysseura Peuhun toimialueella on harjoitellut ja harjoittelee yleishyödyllisiä koiraharrastajia kahdesta eri seurasta: Action Ry ja Kouvolan Pelastuskoirat Ry (KoPeKo). Lyhykäisyydessään alueella harjoitellessaan tarkoituksena molemmilla seuroilla on etsiä maastosta ihmisen jälkiä, ihmisen kadottamia esineitä tai ihmisiä luontoa tai ympäristöä haittaamatta.

Action ry on vuonna 2013 perustettu Kouvolan seudulla toimiva pieni palveluskoirayhdistys. Actionin tarkoituksena on harrastusten myötä nauttia koiristamme, luonnosta ja hyvästä yhteishengestä sekä kantaa kortemme kekoon palveluskoiratoiminnan saralla järjestämällä pk-kokeita ja koulutuksia. Päälajina on palveluskoirien metsäjälki. Monet yhdistyksessä harrastavat myös muita koiralajeja ja osa myös pelastuskoiratoimintaa. Harrastavia koiria löytyy kaikenkarvaisia ja -rotuisia. Action on  Suomen Kennelliiton ja Suomen Palveluskoiraliiton jäsen.  https://www.actionry.fi/

Kopeko puolestaan on kouvolalainen pelastuskoirayhdistys, joka kouluttaa koiria ja niiden ohjaajia avustamaan viranomaisia hälytysluontoisilla kadonneen henkilön etsintä- ja pelastustehtävillä. Yhdistyksen hälytysluontoinen toiminta perustuu ohjaajien humanitaariseen auttamishaluun ja vapaaehtoistyöhön. 

KoPeKo on Suomen Palveluskoiraliiton jäsenjärjestö ja toimii osana Vapepaa (vapaaehtoinen pelastuspalvelu) sekä tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja myös Suomen Pelastuskoiraliiton kanssa. Kopeko:n toimialueena on Kymenläänin kennelpiiri, mutta toimintaa on myös Päijät-Hämeen maakunnassa. Hälytystehtävien osalta toiminta voi suuntautua pyydettäessä myös lähikuntiin tai lähimaakuntiin. KoPeKo toimii yhteistyössä viranomaisten ja muiden vapaaehtoisen pelastuspalvelun organisaatioiden kanssa kadonneen henkilön löytämiseksi. 

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää koirien ja koiranohjaajien käyttämistä vapaaehtoisessa etsintä -ja pelastustoiminnassa viranomaisten apuna sekä ylläpitää koiraharrastajia motivoivaa pelastus- ja palveluskoiralajien harrastustoimintaa. http://kouvolanpelastuskoirat.blogspot.com/

KoPeKossa ja Actionissa on myös osittain samoja ihmisiä, koska lajit tukevat toisiaan, joten tiedonkulku seurojen välillä ja seuroilta metsästysseuralle on sujuvaa. Pääyhteyshenkilönä em. seuroille toimii metsästysseuran puolelta Essi Vainio p. 050 541 9366, essivainio(at)gmail.com, joka on myös molemmissa koiraseuroissa jäsenenä. Lisätietoja seurojen toiminnasta saa myös em. koiraseurojen puheenjohtajilta. Seuroille informoitavat asiat saa myös Essin kautta kätevästi kulkemaan, mikäli sellaisia tulee vastaan.

Lopuksi pieni katselmus, miten seuroja on ohjeistettu/informoitu metsästysseuran toimesta:  

  • Ilmoitus maastoon menosta yhteyshenkilö Essi Vainiolle, joka jakaa tiedon metsästäjäryhmään.
  • Omat roskat kerätään pois ja tupakannatsoja ei jätetä maastoon, niille oltava oma purkki mukana.
  • Ympäristölle, eläimille ym. aiheutuvat haitat on minimoitava ja toisten omaisuutta kunnioitettava.
  • Mahdollisesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta johtuen voidaan harjoittelulupa lakkauttaa milloin vain metsästysseuran toimesta.
  • Maanomistajilla ja metsästysseuralla on oikeus muustakin syystä peruuttaa lupa osittain, alueellisesti, toistaiseksi tai kokonaan tarvittaessa.
  • Metsästyskoirilla on ”etuajo-oikeus” ja metsästysaikoina maastojen käyttö on pääsääntöisesti niillä.
Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *